top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıesraabut

Kendi beslenmemi nasıl yönetebilirim?

Güncelleme tarihi: 6 Ağu 2023

İyi beslenememe durumunun bir çok sebebi var.

Bazılarımız yemek yapmayı sevmediği/üşendiği için, bazılarımız yiyecek bir şey bulamadığını düşündüğü için, bazılarımız canının sürekli abur- cubur besinler istediğini düşündüğü için (belki de sadece bir alışkanlıktır), bazılarımız da kendi beslenmesini yönetemeyeceğini düşündüğü için bedenini iyi beslemekten vazgeçtiğinden kötü besleniyor. Beslenme planı yapılmamış bir haftada, bir günde, beslenmek, acıktığımız bir anda ya da stresli- yorgun bir anımızda veya sıkıldığımızda elimiz yiyecek bir şeyler aradığında aklımıza geldiğinde, o an yakınlarda ne varsa, en pratik neye ulaşabiliyorsak, bizi en hızlı ne tatmin edecekse o besine yönelmemiz çok normal. Ve tabii ki bu seçimin bol karbonhidratlı- bol yağlı olması (kocaman bir hamburger ve patates kızartması siparişi vermek gibi) ya da porsiyonunun çok çok üzerinde besin tüketmen (bir paket badem yemek gibi) de çok normal.


Peki kendi beslenmeni nasıl yönetebilirsin?

Önce kendini tanı, dönemsel olarak en çok neleri yemekten keyif aldığını düşün ve her pazar, haftanın tüm günlerini ve öğünlerini görebileceğin bir şekilde neler tüketebileceği not al. Bir tablo yapabilirsin mesela.


Bu hafta canım daha çok sebzeli öğünler yemek istiyor diyebilirsin. Mevsim sebzelerinden bir alışveriş yapar, kısa zamanda 3-4 çeşit sebze yemeği yaparak 3-4 gün ana öğünlerini planmış olursun.


Bu hafta daha keyifli, tatlı ara öğünler yapmak istiyorum diyebilirsin. Çayının, kahvenin yanına yapılabilecek tariflere bir göz gezdir eksik malzemelerini sipariş ver ve elinde malzemelerin olursa bütün bir haftanın ara öğünlerini nasıl da kolayca hazırlayabildiğini gör. Ya da hiç uğraşmak istemiyorsun, şekersiz bir ezme sipariş edersin (fındık, fıstık, badem hepsi olur) ve sevdiğin bir meyve, 1 fincan kahve ile keyfine bakarsın.


Sebze yemeği yemekten ve yapmaktan çok sıkıldım diyebilirsin. Yine mevsim sebzelerinden yapabileceğin tuzlu kekler yanına ayran/kefir ekleyerek de bir öğün oluşturabilirsin.

Hep aynı kahvaltıyı yapmaktan çok sıkılmış olabilirsin. Her gün yumurtayı farklı şekilde pişirebilirsin, belki bir gün yumurtalı ekmek yaparsın, belki bir gün fırında kolay pizza, belki de o gün simit peynir çay ile kahvaltı yapabilirsin.

Aslında düşündüğünüz kadar zor değil. Bence en önemli iki anahtar, İSTEK ve PLAN. İkisi de olursa sırtın yere gelmez.

Mutfağın mevsim sebzeleriyle, en sık kullandığın en keyif aldığın yiyeceklerle, baktığın tariflerde en çok karşına çıkan malzemelerden oluşsun ki öğünlerini yorulmadan kolayca hazırla ve ne kadar pratik sağlıklı beslenebildiğini gör.



Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page